فهرست مطالب
نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 30 (تابستان 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/05/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-17
مقاله ی حاضر با طرح پرسشی اساسی، در خصوص اینکه:"چه رابطه ای میان عرصه های عمومی ایجاد شده در شهر جدید پرند با شکل گیری هویت و حس تعلق به مکان و فضاهای سرشار از حیات اجتماعی، در این شهر وجود دارد ؟" آغاز می گردد. در واقع مقاله ی حاضر، در جستجوی نقش و نوع و میزان رابطه ی بین عرصه های عمومی و هویت در شهر جدید پرند می باشد و هدف اصلی آن شناسایی میزان رابطه بین عرصه های عمومی و هویت و حس تعلق به مکان می باشد. نتایج مطالعات نشان می دهدکه: بین متغیر عرصه های عمومی و همگانی بعنوان متغیر مستقل و هویت شهر جدید پرند بعنوان متغیر وابسته در این پژوهش رابطه وجود داشته، یعنی هر چه میزان متغیر مستقل ذکر شده در جامعه هدف (شهرجدید پرند) بالا باشد به همان میزان، هویتمندی و احساس تعلق آنها به شهرجدید پرند بیشترمی باشد.
کلیدواژگان: هویت، هویت شهری و شهروندی، مولفه های هویت شهری، عرصه های عمومی و همگانی، شهر جدید پرند -
صفحات 19-31
شهرها و فضاهای شهری نیز به مشابه بسیاری از مصنوعات بشری و در اثر گذشت زمان شرایط و موقعیت های اقلیمی، اتفاقات و حوادث گوناگون دست خوش فرسودگی در کالبد و در برخی موارد عملکرد خود گشته اند. توجه به بهسازی و نوسازی بافت های تاریخی شهر و به طور کلی دخالت در بافت قدیم همواره یکی از مسایل اساسی شهرهای تاریخی و شهرهایی که دارای هویت و روحیه خاص بوده اند می باشد. متخصصین، کارشناسان مسایل شهری، مسیولین امور در شهر اصفهان سال هاست که در جهت بهسازی و نوسازی بافت قدیم تلاش نموده و راهکارهایی نیز ارایه کرده اند، که وضعیت فعلی بافت کهن اصفهان بازتاب همین راهکارها بوده است. اصلی ترین هدف و راهبرد اساسی اقدامات مداخله ای برای بهسازی و نوسازی بافت تاریخی و طراحی آنها بازگرداندن این مجموعه به چرخه زندگی است. زنده ماندن بافت در گرو فعالیت و مشارکت آن در زندگی جاری در شهر است، و تنها از این رو می توان به امور نوسازی و احیا بافت های تاریخی شهر و طراحی در محورهای تاریخی را با رویکرد توریسم محوری اجرا و موفقیت این امر را تضمین کرد و می تواند در جذب و فعال سازی گردشگری شهر تاریخی چون اصفهان بسیار موثر واقع گردد. هدف این مقاله، توان های محورهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری شهر اصفهان در جذب گردشگر مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: بافت کهن، بهسازی و نوسازی، بافت تاریخی، گردشگری، اصفهان -
صفحات 33-47
سیل از جمله پدیده هایی است که هرساله خسارات فراوانی را به بار می آورد و همواره مورد توجه کارشناسان هیدرولوژی بوده است. عواملی نظیر فیزیوگرافی، ژیومورفولوژی و عوامل انسانی می تواند این پدیده را در حوضه ها تسریع ببخشد. ازآنجایی که در طرحهای بهره برداری از منابع آب، کنترل سیلاب، سدسازی، عملیات آبخیزداری و اکثر زمینه های مطالعات هیدرولوژی، دبی سیلاب اهمیت دارد لذا دقت مطالعات و درجه ایمنی طراحی تاسیسات وسازه های آبی بستگی زیادی به روش مطالعات دارد .در تحقیق حاضر پتانسیل سیلاب حوضه های آبخیز زیلکی و فیره رود با استفاده از روشSCS مطالعه و با هم مقایسه گردید. ابعاد هیدروگراف حوضه ها با توجه به مقادیر بارش 24 ساعته ، زمان تمرکز ، شماره منحنی، بارش مازاد، زمان تا اوج و دبی اوج بدست آمد، سپس هیدروگراف سیل برای هر یک از حوضه ها در دوره های زمانی 2 ، 5 ، 10 ، 25 ، 50 و 100 سال محاسبه گردید. نتایج نشان داد که با توجه به فیزیوگرافی و مرفولوژی حوضه فیره رود، توان سیل خیزی این حوضه بالاتر از حوضه زیلکی است.
کلیدواژگان: هیدروگراف، روشSCS، آنالیز منطقه ای، شماره منحنی (CN)، بارش مازاد، زمان تمرکز، زمان تا اوج، دبی اوج -
صفحات 49-61
به لحاظ شرایط حاکم و وجود بستر مساعد (از نظرلیتولوژی، پدلوژی وتوپوگرافی)، دامنه های شمالی خروسلواز نظر وقوع حرکات توده ای (لغزش وریزش و...) از ناپایدارترین وهمچنین از نظر تشکیل وتوسعه خندق ها، از مستعدترین مناطق محسوب می شود. در اثر تشکیل وتوسعه خندق ها در منطقه مقدار زیادی از خاک های قابل کشت سطوح شیب دار در شبکه های زهکشی قرار می گیرند. به همین دلیل بررسی ومطالعه دقیق علل تشکیل وتوسعه خندق ها در منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است.در بررسی علل وعوامل تشکیل خندق، نقش عوامل مورفوژنز وتوپوگرافی همواره مد نظر قرار دارد. با توجه به بررسیهای انجام شده در منطقه مورد مطالعه، شیب، اختلاف ارتفاع وجنس سازند به عنوان مهمترین عامل تشکیل وتوسعه خندق می باشد. در این تحقیق 29 خندق فعال ومعرف از نظر ویژگی های مورفولوژیک، گزینش شدند. طول خندق، عمق، عرض وارتفاع سرخندق و همچنین درصد شیب آنها اندازه گیری شده وبا بهره گیری از نرم افزار (Spss,Excel) تحلیل آماری صورت گرفت. نتایج نشان می دهد، 1/0 درصد از تغییرات خندق ها ناشی از تغییرات طول است که درصد کمتر به علت تغییر ارتفاع است. بنابرین با افزایش ارتفاع، میزان شیب زیاد وضخامت مواد تخریب ریزدانه وخاک تراکم وتوسعه خندق کاهش می یابد ودر نتیجه خندق های طولانی وعمق در سطح آنها نسبت به سطوح تقریبا هموار وکم شیب، کمتر تشکیل می شود.
کلیدواژگان: خندق، ژئومورفولوژی، عوامل تشکیل، توسعه، خروسلو -
صفحات 63-77
تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش اقامتگاه های محلی(خوشه سار بوم گردی) بر ارتقاء سطح زندگی جامعه محلی با تاکید بر روستاهای "گرمه"(کویر مرکزی ایران) و" شیب دراز "(جزیره قشم) انجام شده است.برای انجام این پژوهش تلفیقی از روش های کیفی و کمی مورد استفاده قرار گرفته است.در بخش کیفی با 14 نفر از اعضای اصلی وفعال خوشه سار بوم گردی که پایه گذار اقامتگاه های بومی، برای پذیرش طبیعت گردان هستند، مصاحبه شد.از مصاحبه ها برای بررسی عوامل و انگیزه های تشکیل خوشه سار بوم گردی،نقاط ضعف و قوت و نیز مسایل و مشکلات اعضاء و همچنین بررسی نظرات مردم بومی ساکن در روستاهای مورد مطالعه و ساخت گویه های متناسب با شرایط کنونی این روستاها استفاده شده است.در بخش پیمایشی تحقیق، از تکنیک پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. از حدود 200 نفر پاسخ دهندگان حایز شرایط تعداد 159پرسشنامه کامل و دارای قابلیت تجزیه و تحلیل توسط مردم بومی دو روستای مورد مطالعه پر شد. محقق 3 بار به روستای گرمه و چندین بار به روستای شیب دراز در جزیره قشم سفرکرده است. آشنایی با این دو روستا و تعامل با مردم بومی آن، زمینه را برای افزایش میزان دقت در پاسخگویی به پرسش نامه ها و جلب مشارکت آنها فراهم نمود. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح یکی تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی پاسخ دهندگان و دیگری تحلیل در سطح فرضیات پژوهش صورت پذیرفته است.نتایج هردو بخش کمی و کیفی تحقیق، گویای آن است که وجود اقامتگاه های بومی در مناطق روستایی مورد مطالعه باعث ارتقاء و بهبود کیفیت زندگی جامعه بومی شده که این امر یکی ازویژگی های اصلی اکوتوریسم است.یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که سیاست های توسعه اکوتوریسم درایران،نیازمند دقت دربسترسازی هماهنگ با نیازهای واقعی اکوتوریسم براساس اصول توسعه پایداراست. همچنین می بایست برنامه ریزی هایی برای جلب مشارکت سرمایه گذاران بومی در مناطق اکوتوریستی انجام شود تا بجای سرمایه گذاری های کلان برای ساخت هتل های چند ستاره در دل مناطق طبیعی وایجاد تعارضات فرهنگی و معضلات زیست محیطی، با جلب مشارکت سرمایه گذاران بومی و هدایت آنها در مسیر صحیح، زیرساخت های مناسب توسعه اکوتوریسم فراهم شود.
کلیدواژگان: گردشگری، طبیعت گردی، اکوتوریسم، خوشه سار بوم گردی، گرمه، شیب دراز -
صفحات 79-95
احداث شهرهای جدید با هدف ساختار فضایی، کاربری بهینه منابع طبیعی، مهار ابعاد تمرکز گرایی جمعیت در شهرها و آمایش سرزمین در نظام زیستی کشور صورت می گیرد. به منظور تمرکز زدایی و جذب سرریزهای جمعیتی شهرهای بزرگ چند میلیونی نظیر تهران و مشهد، جلوگیری از توسعه بی رویه شهرهای بزرگ، ایجاد تعادل رشد اقتصادی و اجتماعی و کنترل حرکات مهاجرتی، ایجاد شهرهای جدید بهترین جایگزین شناخته شده است. شهر جدید اندیشه دارای عملکردی خوابگاهی - خدماتی بوده و در بین 4 شهر جدید مجموعه شهری تهران (اندیشه، هشتگرد، پردیس، پرند) تنها شهری است که توانسته جمعیتی بالغ بر پیش بینی طرح را در سال 1385 جذب نماید با این حال این شهر نیز همچون شهرهای جدید دیگر ایران در جهت توسعه پایدار شهری بسیار ضعیف عمل نموده است.
کلیدواژگان: شهر، شهر جدید، توسعه پایدار شهری -
صفحات 97-119
استخر لاهیجان در جانب شرقی شهر، پای شیطانکوه واقع شده که زمین های پیرامون آن به عنوان محدوده تحقیق حاضر در نظر گرفته شده است.پدیده استخر به کمک توپوگرافی پیرامون و شیب زمین و با بهره جویی از پیشینه تاریخی و فرهنگی شهر، توسعه فیزیکی لاهیجان را به سمت خود هدایت نموده، سپس شعاع تاثیراتش را بر محیط اطراف افکنده. این اثر گذاری علاوه بر پیکره و کالبد محیط، در لایه های اجتماعی شهر نیز نفوذ یافته و متبلور گشته است؛ آنگاه فضایی منحصر به مکان پدید آورده که از جمله می توان تاثیر گذاری بر الگوی قدیمی شهر (تبدیل شطرنجی به شعاعی به صورت ناموزون)، تاثیر بر قیمت زمین، جدایی گزینی اکولوژیک، انباشتگی فضا از کاربری های مسکونی و تجاری، فقر خدمات آموزشی و درمانی دولتی و... را برشمرد. در این پژوهش، کوشش بر آن است تا با بهره گیری از نرم افزار GIS و نظرخواهی از شهروندان، موارد بالا نمایانده شود و راهکارهای بهبود فضایی در شهر لاهیجان مورد بررسی قرار گیرد.
کلیدواژگان: استخر، الگوی شعاعی، قیمت زمین، جدایی گزینی اکولوژیک -
صفحات 121-134
مقاله حاضر، به بررسی اسکان غیر رسمی و شکل گیری آن در شهر آزادشهر (محله غلام تپه)، پرداخته است. بررسی متغیرهای لازم مندرج در41 پرسش نامه که از 187 نفرسرپرستان خانوارساکن به دست آمده است، استد لال می کند که علت شکل گیری این پدیده در محله غلام تپه، مهاجرت، مشکلات اقتصادی، فقدان مدیریت واحد در زمینه این مشکلات درحیطه مسایل مهاجرتی و اسکان اولیه مناسب آن ها بوده است. در تحلیل داده ها که از روش تحلیل عاملی با بهره گیری از نرم افزار SPSS انجام شده است، شاخص های اجتماعی و اقتصادی در اولویت اول و دوم، شاخص های بهداشتی - زیست محیطی و کالبدی - فیزیکی در اولویت سوم و چهارم و شا خص های خدماتی و مدیریتی در اولویت پنجم و ششم ساماندهی و توانمند سازی محله غلام تپه بارگذاری گردیده است. در پایان، متناسب با یافته های پژوهش راهبرد های مناسب ارایه گردیده است.
کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، ساماندهی، توانمند سازی، محله غلام تپه، آزادشهر
-
Pages 1-17
This present article begins with a basic inquiry about "what relationship there isbetween common areas established in Parand new city and identity forming and thesense of belonging to a place and the spaces full of social life.In fact, this article is searching for determining the role, the type and the degree ofthe relationship between common areas and identity in Parand new city meanwhile itsmain purpose is recognizing the degree of the relationship between common areas andidentity and the sense of belonging to a place.Results obtained from studies show that there is a meaningful relationship betweencommon areas as an independent variable and the identity of Parand new city as adependent variable in this research. That is, the higher is the degree of the mentionedindependent variable in the aimed community (Parand new city), the more would bethe identification and their sense of belonging to Parand new city.
Keywords: Identity, Urban Identity, the Components of Urban Identity, CommonAreas, Parand New City -
Pages 19-31
All cities and civil spaces may be subject to tear and wear in content and/orfunctions like most of human being products and due to the passing of time andclimatic situations and different accidents. One of the basic problems of historicalcities with special nature and identity is nice attention to renovation and betterment ofhistorical contents and generally interfere in old culture of it.It is for many years that specialists and professionals of civil problems and personsin charge of Isfahan city are involved in betterment and renovation of old culture ofcity accompanied with different guidelines. The current situation of old nature ofIsfahan is a good reaction of the mentioned guidelines.The most important and major goal of interfering functions are for betterment andrenovation of historical culture and planning for returning this collection to its lifechain. The survival of the content is based upon its activity and cooperation in currentlife scale in city. Therefore it is the only way for renovation of historical contents ofcity and planning it with historical ways with Tourism base attitude and guarantees thefurther success. It is possible and so much effective in attraction and activation ofTourism in a historical city like Isfahan.The real object of this thesis is to consider historical, cultural and tourism abilitiesof Isfahan city in attraction of tourists.
Keywords: Old content, Betterment & Renovation, Historical content, Tourism, Isfahan -
Pages 33-47
Flood is amongphenomenon which bring about considerable damage each year.This has been attractedgreatly by hydrologists. The factors such as physiography,geomorphology and human factors can accelerate this phenomenon in basins. Forusing water source, flood management, damming, watershed management and themost basic hydrologic studies, peak discharge is important, so accuracy of studies andthe safeties’ level of the hydraulic structures and establishments are independent to it.In this research potential flood Zilaki and Firehrud drainage basins were studied byusing of SCS method and finally were compared together. So BasinHydrographdimensions calculated by using of 24 hour rainfall, time of concentration, CurveNumber, rainfall excess, time to peak and peak discharge.Then was designHydrograph for basins in 2,5,10,25,50,100 period time Results show, because ofphysiography of Firehrud basin, It has more ability for making flood than Zilaki basin.
Keywords: Hydrograph, SCS method, Regional analysis, Curve Number, Rainfallexcess, Time of Concentration, Time to peak, Peak discharge -
Pages 49-61
Duo to the status quo and capability of eradication with respect to lithology,pedology and topography, the northern part of Khoroslu region has but an extremepotential of gully erosion regarding to mass movements such as slip, slide, etc. for itsunstable soil. Because of Soil erosion and degradation in this region a large amount ofcultivatable soil is in danger. Nevertheless it is of great significance to study andscrutinize the important factors in creation and development of gullies in the region.In evaluating the origin and features of gully creation and development the role oftopographic and morphogenesis elements is regarded. According to examinations onthe studied region, slope, height, difference and existing materials have been known asthe most important factors in gully creation and development. In this research 29active gullies regarding geomorphologic features are selected. Length, depth, widthand height of the gullies as well as the height of their slope is determined and the dataare analyzed by means of Excel Spss software. The result shows that 0.1% of thechanges in gullies is because of changes in length which compared to the heightchanges is less effective. So the increase in height raises the slope and the congestionof soil then the development of gullies is reduced. Finally the long and deep gullies inhigher slope areas are less common compared to lower slope.
Keywords: Gully, Geomorphology, Original Elements, development, Khoruslu -
Pages 63-77
This paper aims at studying the outcome and experience of Indigenous clusters indevelopment of local networks, with emphasis on Garmeh and Shib Deraz villages inIran. In the course of this research, both qualitative and quantitative techniques havebeen employed. 14 interviews were conducted with active members of the indigenouscluster. The data from interviews were used to qualitatively analyze the motivations offorming the Indigenous cluster; the strengths and weaknesses, problems of members,and viewpoints of local people of Grameh and Shibderaz villages were identified.Questionnaires were distributed to collate relevant data. Out of 200 questionnairesadministered, 159 were perfectly filled by eligible respondent. Researcher had traveledthree times to Garmeh village in Isfahan province and several times to Shib Derazvillage in Qeshm Island. Familiarity with these two villages and leveled interactionwith the Indigenous people increase accuracy of response from the questionnaires andinvolvement of participants.The result from both sides of the study indicates that local accommodation causesan improvement in the livelihood of local sect. The result also shows that politicalprocess and economic policies on ecotourism development in Iran needs a brace up.Effective policies should be promulgated to provide the real needs of ecotourism basedon the sustainable development. Also, government through constructive ideas canattract the participation of Indigenous investors to make suitable Infrastructure forecotourism development.
Keywords: Tourism, Nature based tourism, Ecotourism, Indigenous cluster, Garmeh, Shib Deraz -
Pages 79-95
Constructing new towns are done to the aim of spatial structure, optimum use ofnatural sources, limiting the dimensions of population centralization in towns and landlogistic in biology system in the country. For removing the centralization andabsorbing the surplus of the population of large cities with some millions populationssuch as Tehran and Mashhad, preventing the irregular development in large cities,making economical and social development balance and controlling the migrationmovements, constructing new towns has been known as the best choice, Andisheh newtown has accommodation and services performance, and among the four new towns ofTehran (Andished, Hashtgerd, Pardis and Parand) is the only town which could attactthe population more than the expected number in the plan for year 2006. However, thiscity, the same as the other new towns in Iran, has performed weak in urban sustainabledevelopment.
Keywords: City, new town, urban sustainable development -
Pages 97-119
Lahijan's pool, in its east side, is located near Sheytankouh that grounds around itis under this research.Pool phenomenon with the assist of around topography andground steep and by utilizing city historical and cultural caused in physicaldeveloping, then it extended its effective ray on the around environment. Thisinfluence in addition to the form of environment, is glittered in social layers; after thatit created a unique space that we can illustrate: affecting on old city model (inharmonictransforming checker to ray), influencing on ground price, ecologic separation,accumulating the space of housing and traditional application, poverty of educationaland governmental therapeutic services, … .In this research, we try by utilizing GISsoftware and making questionnaires of citizens, show aforementioned subjects andassess the spatial improving approaches in Lahijan.
Keywords: Pool, Ray Model, Ground Price, Ecologic Separation -
Pages 121-134
This article studying informal habitation and formation of informal settlements inAzadshahr City (Gholam Tape Bazi district). After studying the necessary variantscontained in the questionnaires completed by 187 heads of family residing in informalsettlements of Gholam Tape district. It is argued that the cause of this problematicphenomenon is uncontrolled immigration on one side, and financial problems, absenceof unified and coordinated management in solving financial problems and also theabsence of unified and coordinated management of immigration and settlement issueson the other side. Data analysis carried out by factor analysis method and the use of"SPSS" software load the social and economic indicators as the first and secondpriorities, hygienic - environmental and anatomical – physical indicators as the thirdand the fourth priorities, servicing and managerial indicators as the fifth and sixthpriorities for Improvement and Organization of Gholam Tape Bazi district. At theend, proportionate to the research finding, appropriate strategies are proposed.
Keywords: Improvement, Organization, Informal habitation, Gholam Tape Bazidistrict, Azadshahr city